Bondens butikk stenges

-Prøveprosjektet med Bondens butikk i Mathallen har dessverre ikke gitt de økonomiske resultatene vi håpet på, sier styreleder Ole Jakob Ingeborgrud. Butikken blir derfor avviklet og har siste åpningsdag 23. desember.

Bondens butikk Oslo SA (BB) ble etablert i 2013 som et 3-åring prøveprosjekt, og åpnet dørene 1. november samme år. Målet var å teste ut om et butikk-konsept kunne bli økonomisk bærekraftig.

Bondens butikk eies av 23 produsenter som alle er aktive medlemmer på Bondens marked i sin region. Konseptet og varemerket eies av Bondens marked Norge.

-Målet med prøveprosjektet var å teste ut et produsenteid supplement til markedene våre, der overskuddet går tilbake til produsentene, sier Ingeborgrud. Han forteller at de ønsket å drive det som en profilbutikk som økte kjennskapen til og interessen for Bondens marked hos nye kunder og derigjennom øke det totale salget på Bondens marked. De ønsket også å styrke kundelojaliteten gjennom økt synlighet og tilgjengelighet.

-Vi har ikke lykkes med å tjene penger, så til tross for at vi har lykkes med de andre målene avvikles butikken nå som prøveperioden er over, sier styreleder Ole-Jakob Ingeborgrud.

Konsepteier Bondens marked mener det har vært et lærerikt prøveprosjekt. – Vi har høstet erfaringer gjennom Bondens butikk som vi tar med oss i det viktige arbeidet for å styrke småskala matprodusenters mulighet til å drive egen foredling og salg, sier Randi Ledaal Gjerten, daglig leder i Bondens marked Norge. Hun framhever at Bondens marked er et unikt konsept for å fremme lokalmatproduksjon i Norge.

Kontaktpersoner:
Ole Jakob Ingeborgrud, styreleder i Bondens butikk, mob: 917 92 434.
Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge, mob: 911 93 602.

 

moster

Når fruktmost er som vin

Vi er kjent med at vin treffer ulike smaker avhengig av type drue, klima, distrikt og ikke minst produsentens oppfølging, men det meste av vinen inneholder alkohol. I Norge har vi lang tradisjon med å ta vare på frukt og vi har etter hvert fått et rikt utvalg av fruktmoster. Noen har også tradisjon med å la det gjære og lage sider med alkohol.

I Bondens butikk har vi 3 ulike produsenter som lager most av frukt. De holder til på 3 ulike geografiske steder som utgjør hvert sitt terroir. Ingen har klart å finne et norsk ord for terroir, men geografi, jordsmonn og klima avgjør dette og for vinprodusenter er dette helt avgjørende. I Norge ser vi at et de ulike terroir har betydning for fruktproduskjon. Vi kan finne smaksforskjeller mellom samme sort epler avhengig av om det er dyrket i Rygge i Østfold, på Brandbu i Oppland eller i Hardanger. Når det er sagt så er det også andre ulike paramatre som spiller inn. Som vær, høstetidspunkt, gjødsling, alder på trærne osv. Rett og slett et spennende fagfelt slik som også vinproduksjon er.

I Hardanger har Innigo sitt virke. Hardanger er kjent for sitt milde og fuktige klima. Innigo tar vare på smaken av frukten og redder frukt som ellers skulle vært kastet på grunn av skjønnhetsfeil og lager most av det. Innigo leverer butikkens bredeste sortiment av fruktmoster. Herfra har vi most av moreller, plommer, pære og ikke minst et utvalg av ulike eplesorter. Tenk deg smaken av norske moreller fra Hardanger. Fruktmost fra Innigo

Moredel er helt unik i sitt slag. Den passer godt inntil kraftige oster, viltkjøtt eller som et glass til kos. Moredel serveres romtemperert for å få frem de tydelige karakterene av morell. Råtass som plommemosten heter er en kraftig og god most. På grunn av dens høye syre og lave sødme, men mye fylde passer Råtass godt til fisk og skalldyr. Ta gjerne en kopp varm plommetoddy en kjølig regnværsdag. Pærekjær er en mild og god most av pærer som barna liker godt og passer godt til brødmåltidet. Den bør serveres avkjølt. Epleklem er eplemost av ulike slag sorter som Gravenstein, Raud prins og Summerred. Eplekyss er Innigo sine økologiske eplemoster med Raud Aroma og Discovery. Raud Aroma og Discovery passer godt til frokost, lunsj og som leskedrikk. Raud prins er den perfekte drikken til barna på grunn av høy sødme og lave syre. Gravenstein passer bra til fisk og skalldyr. All eplemost serveres fortrinnsvis avkjølt.

I Røykenvika på Hadeland blir det blant annet dyrket epler hos Hemlaga på Næs. Nærheten til Randsfjorden, mye sol og sitt gode jordsmonn på gården NæsHemlaga på Næs gir naturlig søt og forfriskende eplemost. Hemlaga på Næs dyrker tradisjonelle eplesorter og driver en såkalt integrert dyrking der de bruker nytteinnsekter og det er minimalt med sprøyting. Hos Hemalga på Næs dyrkes eplesortene Transparent, Blanche, Quinte, Haugmann, Summerred, James Grieve, Gravenstein, Aroma, Åkerø, Filippa og Discovery. Så her er det bare velge i de ulike sortene og nyte eplemost av beste kvalitet med noe fruktkjøtt. Alle eplemostene serveres avkjølt eller det kan lages fantastisk god epletoddy eller -gløgg med å varme opp med litt krydder

På Dyre gård i Rygge er epleproduksjon blitt en lidenskap der hver eneste utvikling av eplene følges til fingerspissene. Dyre gård ligger på raet i Østfold og gir et perfekt jordsmonn for dyregårdepledyrking og med sin vestvendte helling mot Oslofjorden får de lange dager med sol. Dyre gård utvider stadig sin epleproduksjon. Når høsting nærmer seg er nervene i høyspenn med testing for å finne den optimale høstingstidspunktet for eplenes syre og sødme. Deres eplemost av Rød Aroma epler vant i 2015 under kåring av Det norske måltid i kategorien årets grønne foredlede produkt. Fra Dyre gård har vi økologisk eplemost av Disovery og Rød Aroma. I tillegg har vi eplemost med Aroma og Gravenstein. Deres blandingsmost med Eple/Gulrot ble kåret til beste blandingsmost i 2014. En god fruktmost som passer til frokosten eller som en god tørsteslukker. Eple/rødbetjuice er en god følgesvenn for alle som trener og er aktive. Et glass eple/rødbetjuice før aktivitet gir deg bedre oksygenopptak og kan bidra til å øke prestasjonsevnen.

Synes du valget er vanskelig så skal vi hjelpe deg i butikken. Velkommen skal du være.

 

utegris3

Med krøll på halen :)

Utegående griser lever lenger og har det godt. De får være noen ordentlige griser og da lager de krøll på halen.

Med mye bruk av energi til å rote i jorda, løpe over enga og kose med de andre da må de spise mye. Muskelaturen får jobbe hele tiden. De leter etter de gode smakelige røttene og smasker det i seg. Når bonden Thomas står ved gjerdet og roper på dem tar de rennafart og løper tvers over jordet de har snudd med trynet sitt flere ganger. De er glade og trives tydelig i et naturlig element.

Når livet skal avsluttes for disse herlige skapningene, så tusler de rolig inn på det mobile slakteriet som kommer på gården, ikke noe stress. Da blir det mat med lite krøll.

Med denne produksjonen kommer det godt kjøtt. Det fikk Thomas bekreftet under Norgesmesterskapet i kjøttfag. Spekeskinka fra Øvre Bergdølmo ble kåret til Norges beste spekeskinke og slo ut de store industriprodusentene. Dette er en smak som du bare må prøve.

utegris

12772056_432349006959812_5756965546876375333_o

Bondens butikk med ny avdeling i Sandvika

12819366_432349056959807_1336711642894595626_oTirsdag 1. mars var Bærums ordfører Lisbet Hammer Krog på Sandvika Storsenter og åpnet en ny avdeling av Bondens butikk.

Bondens butikk har hatt tilhold i Mathallen i Oslo siden 1. november 2013. Testbutikken har utviklet seg positivt, og nå åpner vi den første butikken utenfor Mathallen. Valget har falt på Sandvika Storsenter i Bærum.

-Bondens butikk leverer smakfull mat fra småskalaprodusenter fra hele landet. Det er en glede å se de stolte produsentene levere varer med norsk opprinnelse direkte i butikken. De får vist frem at norsk landbruk kan levere varer som tilfredsstiller et godt mathjerte. Det å selge matvarer som jeg kan stå inne for er en inspirasjon, sier butikksjef Jarle Torgersen. -Å videreformidle historien til produsentene og gi råd til kundene om bruksmuligheter, er en sann glede.

Bondens butikk er et samvirkeforetak der de 23 eierne også er leverandører og har en aktiv rolle i driften av butikken. De leverer varene direkte i butikk, holder demo i butikken og har medbestemmelse for hvordan butikken skal drives. Det er kun produsenter som er knyttet til Bondens marked som kan blir eiere og leverandører til butikken.

-Bondens butikk fungerer godt i Mathallen, sier styreleder Ole-Jakob Ingeborgrud. «Vi har gode omsetningstall som viser at Bondens butikk har livets rett. Vi dekker et behov for en butikk som har helnorsk profil, med sporbare varer fra småskalabedrifter. Stadig flere forbrukere etterspør denne typen av matvarer. Nå tar vi et skritt videre, og åpner den første butikken i et stort kjøpesenter. Det skal bli spennende å se hvordan Bondens butikk blir mottatt i Sandvika, avslutter Ingeborgrud.

Kontaktpersoner:

Butikksjef Jarle Torgersen,              telf. 918 48 344

Styreleder Ole-Jakob Ingeborgrud.    telf. 917 92 434

12772056_432349006959812_5756965546876375333_o

Avdem

Matstreif og Bondens butikk

Gode matvenner.

Nå høstes det på alle kanter av Norge og vi ser det bugner med gode råvarer på Bondens  marked med årest mathøydepunkt 11. og 12. september under Matstreif. Bondens butikk har nesten alle sine leverandører og eiere tilstede under Matstreif og derfor vil du kunne treffe dem direkte der. Bondens butikk vil være der med informsajon, men ikke ha noe direkte salg.

Ønsker du litt roligere handel kommer du til oss i Mathallen og får de gode råvarene her.

Velkommen skal du være både på Rådhusplassen og i Mathallen.

Rakfisk

Førjulsmat i førjulstria

I førjulstria går det litt kjapt i svingene og man ønsker raske løsninger, men man ønsker smakfulle varer. I Bondens butikk har vi det du trenger.

Rakfisken er den faste følgesvennen i november og desember. Fra Trøsvik gård har vi rakfiskfileter i mild, lagret og vellagret. Ønsker du i butt, hel eller flådd skaffer vi det i løpet av kort tid.  Enkleste å bruke potetlefser fra Hemsedal flatbrødbakeri, smører rakfisken utover og har på Avdemrømme av upastaurisert fløte og legger på litt rødløk. Vips er den middagen ferdig.

Rakfisk

Haugen gardsmat lager noen fantastiske kjøttboller. Lag en tomatsaus av hakkede tomater og basilikum og legg oppi kjøttbollen. varmes i 10-15 minutter, ferdig.

Elgkarbonadene til Heidal går det gjetord om. De er uten melk og hvetemel og smaker virkelig godt. De varmes lett i stekepanne, server middagsperler fra Holli og dampet grønnkål fra Huseby inntil -også må du ha krydret tyttebær. Ferdig på 25 minutter.

Pressefoto4

Bondens butikk fyller ett år i dag.

Den 1. november er det ett år siden Norges første Bondens butikk ble åpnet i Oslo.

Bondens butikk har tilhold i Oslos eneste Mathall, på Vulkan i Maridalsveien. Jubileet feires lørdag 1. november kl. 12.00, med smaksprøver og småskalamat-quiz.

«Her leverer vi mat fra småskalaprodusenter, til glede for folket og Mathallen. Våre produsenter er stolte over å levere sine varer til storbyen og et publikum som er spesielt opptatt av mat. Vi får vist frem at norsk landbruk kan levere varer som inspirerer og tilfredsstiller», sier butikksjef Jarle Torgersen.

Bondens butikk er et samvirkeforetak der de 22 eierne også er leverandører og har en aktiv rolle i driften av butikken. De leverer varene direkte i butikk, holder demo i butikken og har medbestemmelse for hvordan butikken skal drives. Det er kun produsenter som er knyttet til Bondens marked som kan blir eiere og levere til butikken.  «Det er en stor inspirasjon å lede en butikk med nærkontakt til de aktive produsentene» sier butikksjef Jarle Torgersen. «Å videreformidle historien til produsentene og gi råd til kundene om bruksmuligheter er en sann glede».

«Bondens butikk har blitt godt mottatt i Mathallen» sier styreleder Ole-Jakob Ingeborgrud. «Vi har gode omsetningstall i åpningsåret. Vi dekker et behov for en butikk i Mathallen som har helnorsk profil, med varer fra småskalabedrifter». Bondens butikk i Mathallen på Vulkan er et pilotprosjekt som skal evalueres etter tre år. «Det skal bli spennende å se om vi finner grunnlag for å åpne Bondens butikk flere steder» avslutter Ole-Jakob Ingeborgrud.

Kontaktpersoner:

Butikksjef Jarle Torgersen,                                       tlf. 918 48 344

Styreleder Ole-Jakob Ingeborgrud.                           tlf. 917 92 434

Daglig leder Mathallen Oslo Frode Rønne Malmo   tlf 911 66 686

Pressefoto4

Avdem

Høstens takketale

Hva er vel ikke bedre matglede å kunne nyte av markens grøde, fjellets uttak og skogens jaktsesong og nyte norske småskalaprodusenters innsats.

Nå kommer produsentene ofte med ferske varer til bondens butikk.

Morten har kommet med årets nyplukkede sopp som har blitt tørket eller laget til soppsoya. Thomas i Heidal slakter sauen sin på det mobile slakteriet som kommer til gården og Thomas har gode kontakter som gjør at han skaffe hjort, elg, rein og det jegerne kan ta ut av naturen. Mari og Per har plukket epler innimellom fjøsstell og laget geleer og eplemost inn i de sene nattetimer, Åkerøeplene har fått en fantastisk aroma i år. Caroline løp over skog og hei i våres og plukket granskudd, til det har hun laget granskuddgele og huldredråper. Åse styrer Avdem gardsysteri i Lesja der produktporteføljen får stadig nye utmerkkelser, sist nå er det smøret og rømmen som har fått Spesialitets merket for unik smak. Odd og Kristine i Flåm utvikler stadig nye produkter for Haugen gardsmat og mottar hyllest fra deres hjemmelagde kjøttboller og tørrsalta bacon.

Sånn kan vi fortsette og fremheve de gode produsentene som bruker høsten til å produsere og bringe de gode varene til Bondens butikk.

Caroline lehmann

Dyre gård

Økologisk fokus på Bondens marked

Som en del av ØKOUKA, og i samarbeid med Biologisk-dynamisk Forening, arrangeres økologisk Bondens marked i Birkelunden (Grünerløkka) førstkommende lørdag 27. september. Det blir masse økologiske grønnsaker å få kjøpt, epler, saft, ferskt kjøtt, oster, honning og mye mer.

Neslekremla tilbyr gratis soppkontroll fra kl. 13 – 15 (16).

Følgende produsenter fra Biologisk – dynamisk Forening deltar også på markedet:

Jønsi Gard

Sørgarden

Bergsmyrene Gård

La humla suse sprer kunnskap om humlene, og barna kan lære å melke ku.

Kos deg på økomarkedet og ellers i året kan du handle mye av dette i Bondens butikk.

Økologiske grønnsaker

Økologiske grønnsaker

Brimisæter1

Jaktmat til nytte og glede

I dag startet den store reinsdyrjakta, men mange jegere er fortsatt i planleggingsfasen for den store høstjakta. Reinsdyr, elg, hjort, bever, fugl og andre ville dyr lever farlig utover høsten. De gode opplevelsene med å vente, traske, lytte og møtes til gode måltider rundt bålet eller lange kvelder i hytta ligger fremfor deg.

Det er nå du må sikre deg de gode bitene og råvarene for å trylle frem de enkle, men smakfulle rettene til jaktvenner og ikke minst deg selv.

I Bondens butikk kan vi hjelpe deg med å sette sammen den gode matpakka alt etter hvor langt du må traske. Til bålmat foreslår vi tørrsalta bacon fra Haugen gardsmat,  tørka reinlår fra Fjellvilt og økologisk fenalår av villsau fra Villsaukongen. For å spisse det hele drar du frem Sæterost og lagret spekeskinke fra Brimi sæter. Vårt økologiske flatbrød fra Hemsedal med skikkelig smør og rømme fra Avdem gardsysteri er tilbehør som fyller opp og gir deg energi til å holde ut dagen. Til drikke foreslår vi Eplesirup fra Innigo som du blander ut med vann.

baal

Når kvelden kommer skal det nytes, skrytes og imponeres. På Øvre Bergdølmo gård i Heidal lages det smakfulle elgkarbonader, med rørt tyttebær fra EventyrSmak og Ariell økologiske poteter fra Sande i Vestfold har du et enkelt og godt måltid. Men jakta har flere dager, da vil vi blanta annet foreslå langtidstekt svinenakke fra Haugen gardsmat. Legg svinenakken i en leirgryte med vann og oppkutta løk, kålrot, sellerirot og gulrot. La den stå på svak varme i ovnen når du drar ut om morgenen. Når dere kommer kommer hjem er maten klar. Dra kjøttet fra hverandre og legg det i et hamburgerbrød med rømmedressing av Avdemrømme og urter fra Aukrust. Drikke til dette anbefaler vi Mjødurtsaft fra EventyrSmak.

Trenger du flere råd, ringer du butikksjefen 91848344.

Lykke til i jakta.