moster

Når fruktmost er som vin

Vi er kjent med at vin treffer ulike smaker avhengig av type drue, klima, distrikt og ikke minst produsentens oppfølging, men det meste av vinen inneholder alkohol. I Norge har vi lang tradisjon med å ta vare på frukt og vi har etter hvert fått et rikt utvalg av fruktmoster. Noen har også tradisjon med å la det gjære og lage sider med alkohol.

I Bondens butikk har vi 3 ulike produsenter som lager most av frukt. De holder til på 3 ulike geografiske steder som utgjør hvert sitt terroir. Ingen har klart å finne et norsk ord for terroir, men geografi, jordsmonn og klima avgjør dette og for vinprodusenter er dette helt avgjørende. I Norge ser vi at et de ulike terroir har betydning for fruktproduskjon. Vi kan finne smaksforskjeller mellom samme sort epler avhengig av om det er dyrket i Rygge i Østfold, på Brandbu i Oppland eller i Hardanger. Når det er sagt så er det også andre ulike paramatre som spiller inn. Som vær, høstetidspunkt, gjødsling, alder på trærne osv. Rett og slett et spennende fagfelt slik som også vinproduksjon er.

I Hardanger har Innigo sitt virke. Hardanger er kjent for sitt milde og fuktige klima. Innigo tar vare på smaken av frukten og redder frukt som ellers skulle vært kastet på grunn av skjønnhetsfeil og lager most av det. Innigo leverer butikkens bredeste sortiment av fruktmoster. Herfra har vi most av moreller, plommer, pære og ikke minst et utvalg av ulike eplesorter. Tenk deg smaken av norske moreller fra Hardanger. Fruktmost fra Innigo

Moredel er helt unik i sitt slag. Den passer godt inntil kraftige oster, viltkjøtt eller som et glass til kos. Moredel serveres romtemperert for å få frem de tydelige karakterene av morell. Råtass som plommemosten heter er en kraftig og god most. På grunn av dens høye syre og lave sødme, men mye fylde passer Råtass godt til fisk og skalldyr. Ta gjerne en kopp varm plommetoddy en kjølig regnværsdag. Pærekjær er en mild og god most av pærer som barna liker godt og passer godt til brødmåltidet. Den bør serveres avkjølt. Epleklem er eplemost av ulike slag sorter som Gravenstein, Raud prins og Summerred. Eplekyss er Innigo sine økologiske eplemoster med Raud Aroma og Discovery. Raud Aroma og Discovery passer godt til frokost, lunsj og som leskedrikk. Raud prins er den perfekte drikken til barna på grunn av høy sødme og lave syre. Gravenstein passer bra til fisk og skalldyr. All eplemost serveres fortrinnsvis avkjølt.

I Røykenvika på Hadeland blir det blant annet dyrket epler hos Hemlaga på Næs. Nærheten til Randsfjorden, mye sol og sitt gode jordsmonn på gården NæsHemlaga på Næs gir naturlig søt og forfriskende eplemost. Hemlaga på Næs dyrker tradisjonelle eplesorter og driver en såkalt integrert dyrking der de bruker nytteinnsekter og det er minimalt med sprøyting. Hos Hemalga på Næs dyrkes eplesortene Transparent, Blanche, Quinte, Haugmann, Summerred, James Grieve, Gravenstein, Aroma, Åkerø, Filippa og Discovery. Så her er det bare velge i de ulike sortene og nyte eplemost av beste kvalitet med noe fruktkjøtt. Alle eplemostene serveres avkjølt eller det kan lages fantastisk god epletoddy eller -gløgg med å varme opp med litt krydder

På Dyre gård i Rygge er epleproduksjon blitt en lidenskap der hver eneste utvikling av eplene følges til fingerspissene. Dyre gård ligger på raet i Østfold og gir et perfekt jordsmonn for dyregårdepledyrking og med sin vestvendte helling mot Oslofjorden får de lange dager med sol. Dyre gård utvider stadig sin epleproduksjon. Når høsting nærmer seg er nervene i høyspenn med testing for å finne den optimale høstingstidspunktet for eplenes syre og sødme. Deres eplemost av Rød Aroma epler vant i 2015 under kåring av Det norske måltid i kategorien årets grønne foredlede produkt. Fra Dyre gård har vi økologisk eplemost av Disovery og Rød Aroma. I tillegg har vi eplemost med Aroma og Gravenstein. Deres blandingsmost med Eple/Gulrot ble kåret til beste blandingsmost i 2014. En god fruktmost som passer til frokosten eller som en god tørsteslukker. Eple/rødbetjuice er en god følgesvenn for alle som trener og er aktive. Et glass eple/rødbetjuice før aktivitet gir deg bedre oksygenopptak og kan bidra til å øke prestasjonsevnen.

Synes du valget er vanskelig så skal vi hjelpe deg i butikken. Velkommen skal du være.

 

heidal-2

Fenalår til påske

Vi har lenge hevdet at vi er en butikk med meget godt utvalg av norsk spekemat og det står vi ved fortsatt. Her skal vi se litt på fenalår som er  en god følgesvenn til påske.

Fenalår er en norsk matskatt med lange tradisjoner som er beskyttet ved lov. Det vil si at det er bare norske produsenter som kan omsette Fenalår.

Fenalår blir laget av fortrinnsvis lam, men også sau, kje eller geit. I Bondens butikk har vi lår av reinsdyr som er laget på samme måte. Det saltes og tørkes. Det vanligste i dag er å bruke såkalt klimarom, men feks på gården Øvre Bergdølmo i Heidal blir de lufttørket i fjelluft på det tradisjonelle stabburet. De blir båret inn og ut med lidenskap og kjærlighet til ekte mat.

Akkurat nå har vi fenalår av lam fra dalasau fra Heidal, fenalår av sognelam fra Haugen gardsmat, fenalår av økologisk villsau fra Villsaukongen i Romsdalen og vårt sagnomsuste og sjeldne hele reinlår.

Når du kommer hjem med et helt fenalår bør du oppbevare det luftig i en tøypose, bruk gjerne et putevar.

Til fenalår anbefaler vi at det serveres flatbrød fra Bakke gård, lefse fra Hemsedal, rømme fra Avdem, smør fra Eiker gårdsysteri og litt rognebærgele fra Hemlaga på Næs. Til drikke ville vi gå for en syrlig eplemost og da er det eplesorten Aroma som passer. Der har vi både Innigo fra Hardanger og Dyre gård ved Rygge som har disse i sitt sortiment. Alt dette tilbys i Bondens butikk, både i Mathallen i Oslo og i Sandvika storsenter.

heidal-2

12772056_432349006959812_5756965546876375333_o

Bondens butikk med ny avdeling i Sandvika

12819366_432349056959807_1336711642894595626_oTirsdag 1. mars var Bærums ordfører Lisbet Hammer Krog på Sandvika Storsenter og åpnet en ny avdeling av Bondens butikk.

Bondens butikk har hatt tilhold i Mathallen i Oslo siden 1. november 2013. Testbutikken har utviklet seg positivt, og nå åpner vi den første butikken utenfor Mathallen. Valget har falt på Sandvika Storsenter i Bærum.

-Bondens butikk leverer smakfull mat fra småskalaprodusenter fra hele landet. Det er en glede å se de stolte produsentene levere varer med norsk opprinnelse direkte i butikken. De får vist frem at norsk landbruk kan levere varer som tilfredsstiller et godt mathjerte. Det å selge matvarer som jeg kan stå inne for er en inspirasjon, sier butikksjef Jarle Torgersen. -Å videreformidle historien til produsentene og gi råd til kundene om bruksmuligheter, er en sann glede.

Bondens butikk er et samvirkeforetak der de 23 eierne også er leverandører og har en aktiv rolle i driften av butikken. De leverer varene direkte i butikk, holder demo i butikken og har medbestemmelse for hvordan butikken skal drives. Det er kun produsenter som er knyttet til Bondens marked som kan blir eiere og leverandører til butikken.

-Bondens butikk fungerer godt i Mathallen, sier styreleder Ole-Jakob Ingeborgrud. «Vi har gode omsetningstall som viser at Bondens butikk har livets rett. Vi dekker et behov for en butikk som har helnorsk profil, med sporbare varer fra småskalabedrifter. Stadig flere forbrukere etterspør denne typen av matvarer. Nå tar vi et skritt videre, og åpner den første butikken i et stort kjøpesenter. Det skal bli spennende å se hvordan Bondens butikk blir mottatt i Sandvika, avslutter Ingeborgrud.

Kontaktpersoner:

Butikksjef Jarle Torgersen,              telf. 918 48 344

Styreleder Ole-Jakob Ingeborgrud.    telf. 917 92 434

12772056_432349006959812_5756965546876375333_o

Spiselige julegaver

Bondens butikk har utvalget av spiselige julegaver til dine gode venner, familie og ansatte.

Fra småskalaprodusenter som er knyttet til Bondens marked over hele landet har vi produkter med håndverkspreg. Produsentene tar ingen snarveier for å få til de gode produktene. Her er det råvarer med naturlig smak. Noen er økologiske, noen er ikke det.

Vi setter gjerne sammen gaver for deg, men ellers er det bare å plukke hva du skulle ønske. Har du flere gaver du ønsker at vi skal sette sammen for deg, så priser vi gjerne dette og leverer det der du ønsker. Her er noen eksempler på det vi kan sette sammen.

 1. Den store Bondeglede. kr 850,-
  • Flatbrød – den store selvfølge til alle måltid. 300 gr. Bakke gård.
  • Heidalspølse – ½ elgpølse fra Heidal. Heidal landbruksprodukter.
  • Spekeskinkebit – Modnet i 8 mnd 200gr. Brimi seter.
  • Galåpølse m akevitt – Spekepølse laget av Storfe- og hønsekjøtt. Galåvolden gård.
  • Smør – kinnet av upastaurisert rømme. Avdem.
  • Hermetiske plommer – Den perfekte dessert. Hemlaga på Næs.
  • Eplemost – passer til et godt spekemåltid. Dyre gård.
 2. Bondens villmann. Kr 700,-
  • Rik Nils – Røkt reinsdyrpølse. Fjellvilt.
  • Mjødurtsaft – En kraftig saft blandes med vann. Gårdsbutikken under Norefjell.
  • Rognebærgele – Pikant gele som passer til vilt. Bakke gård.
  • Soppgleder – Soppsoya, passer som smaksforsterker i sauser og på rå fisk.
  • Meiumkonfekt – Nordiske smaker. Selbu sjokoladefabrikk.
 3. Ferske julesnacks fra Bondens butikk. Kr 650,-
  • Moredel – Morellmost fra Hardanger. Innigo.
  • Rømme – upastaurisert rømme. Avdem.
  • Sylte – Hodesylte fra Heidal ca 200 gr. Heidal landbruk.
  • Reinsdyrrull – Pålegg av reinsdyr fra Filefjell ca 200 gr. Haugen gardsmat.
  • Vellagret krydderost- En smakfull fast ost. Galåvolden gård.
  • Tilsiter – ost med aromatisk smak. Eiker gardsysteri.
  • Potelefse – 1 leiv Økologisk potetlefse. Hemsedal flatbrødbakeri.
  • Rakfisk – lagret rakfiskfilet. Trøsvik gård i Valdres.
 4. Kosepose Kr 200,-
  • Kosete – økologisk urtete. Gårdsbutikken under Norefjell
  • Eplesnacks – økologiske tørkede epleskiver. Dyre gård
  • Lynghonning – økologisk lynghonning. Røisilien
 5. Eplekjekk. Kr 310,-
  • Eplemost – økologiske eplemost fra Hardanger. Innigo
  • Eplegele – Hemlaga på Næs
  • Eplesnacks – økologiske tørkede epleskiver. Dyre gård
  •  Groviser – sunne søte kjeks. Bakke gård.
Foto: Carl Martin Nordby NTB

Økologisk honning fra Røisilien

Ved Minnesund, en times tid nord for Oslo svermer det tusenvis av bier som gir deg økologisk honning. Det er Ingeärd og Juul som driver småbruket Røisilien.

Honning er det produkt honningbiene fremstiller av søte safter fra levende planter og plantedeler, omdanner og lagrer i bikuben. Nektaren produseres av plantene. Biene lokkes til blomstene og hjelper dermed til med pollinering (bestøvning).

Birøktere tilsetter ingenting og trenger ikke konservere honningen. Alt er gjort ferdig av biene. Birøkterne bare steller så godt som mulig med biene, slik at de får mulighet til å finne og lage den beste honningen.

Men er ikke all honning økologisk og hvordan kan du kontrollere at biene ikke svermer på konvensjonelt område er det mange som stiller lurer på. Norsk honning holder en svært høy kvalitet fordi norske birøktere har bestemt seg for ikke å bruke pesticider til behandling av bier. Dette er et stort problem i de fleste andre land, da det gir restsubstans i voks og honning. Det må innhentes skriftlig forsikring om at det ikke sprøytes i skog og kraftlinjer i nærheten av bigården. Bringebær er en viktig trekkplante til sommerhonningen. Bikuber som skal gi økologisk honning får ikke stå i nærheten av dyrkede bringebær som sprøytes.

Røisilien har utviklet varianter av honning til ulike bruksområder. Honningsennep er perfekt til og gni inn svinestek eller svinenakke for marinering. Honning med hasselnøtter eller valnøtter er en god partner til osten. Honning med kanel er nydelig på grøt eller i teen. Honning med propolis en følgesvenn i varm melk når nesa renner og halsen er er full av torner. Er du slapp i kroppen tar du en skje med Honning med reinrot som kvikker opp tilværelsen. Så har vi den populære Honning med ingefær som er alle jenters gode te partner.

Basis for alle variantene er Sommerhonning og Lynghonning. I en effektiv måned om våren når villbringebæra blomstrer er det Sommerhonning som skaffes, den er mild på smak og har en anelse bringebærsmak. Når bringebæra er avblomstret går bietrekket i lyngen og vi får Lynghonningen. Den er kraftigere på smak og mørkere på farge.

img_0812_liggende-web

moster

Most av frukt med skjønnhetsfeil

Frukt fra Hardanger blir tatt vare på gjennom most fra Innigo. Innigo handler om det som er under skallet og ikke nødvendigvis det som er utenpå.  Innigo redder så mange tonn med frukt de klarer av nydelig frukt, for å lage fruktmoster med prima smak til deg.

Frukt fra Hardanger er viden kjent for de gode vekstforholdene med sol, varme og godt jordsmonn. I Hardanger dyrkes epler, pærer, plommer og moreller. Innigo reiser rundt i Hardanger og henter frukt som ikke kan selges fordi det er små sprekker eller flekker på frukten. Det kan skyldes hagl eller ytre påvirkning som ikke forringer smaken, bare utseene.

Innigo lager most av det de klarer å få tak i av frukt med skjønnhetsfeil og har navn på produktene som får deg til å trekke på smilebåndet.

Eplekyss er økologisk eplemost. Det presses av sortene Raud Aroma og Discovery. Raud Aroma er syrlig og passer til middagsmat eller lunsjen, Discovery har mer sødme og er god leskedrikk. Pærekjær er most av pærer. Dette er en god følgesvenn til lunsjen. Råtass er den med minst sødme, men mye fyldighet og passer perfekt til fisk. Moredel er innertier når du skal ha et godt alternativ til rødvin og nydelig inntil kjøtt. Skal du lage en bærsaus til desserten er Moredel perfekt for å få frem den gode morellsmaken – smaken av sommer.

Moredel

Foto og grunnoppskrift: Berit Nordstrand

Bondens juledrikk

I førjulstiden trenger vi påfyll av energi og ro. Her har vi forslag til en gløgg som gir deg akkurat det. Her er det ikke sukker, men honning som søtningsmiddel og vi bruker blåbær som tilfører antioksidanter. Det er Berit Nordstrand som har laget grunnoppskriften, så har vi tilpasset litt slik at den er enklere å lage med våre produkter.

Blåbærgløgg

0,5 l usukret blåbærsaft fra Søndre Bjerkerud

1 l vann

1 dl økologisk lynghonning fra Røisilien

10 nellikspiker

2 stk kanelstenger

1 vaniljestang (deles på midten)

2 stk stjerneanis

2 ss sitronsaft

 

Slik gjør du

Varm blåbærsaft og vann på middels varme og gi blandingen et langsomt oppkok.
Tilsett sitronsaft, honning og krydder og la gløggen trekke i 15-20 minutter på laveste temperatur på stekeplaten. Sil av krydder. Vil du ha rødvin i til de voksne, bruker du kun 7,5 dl vann og tilsetter rødvin etter smak rett før servering

Blåbærgløggen kan du helle på 1/2-litersflasker og sette i kjøleskapet. Får du uventet voksenbesøk, varmer du så bare innholdet i flasken og tilsetter gjerne også litt rødvin.

 

Foto og grunnoppskrift: Berit Nordstrand

Foto og grunnoppskrift: Berit Nordstrand

 

 

Dyre gård

Økologisk fokus på Bondens marked

Som en del av ØKOUKA, og i samarbeid med Biologisk-dynamisk Forening, arrangeres økologisk Bondens marked i Birkelunden (Grünerløkka) førstkommende lørdag 27. september. Det blir masse økologiske grønnsaker å få kjøpt, epler, saft, ferskt kjøtt, oster, honning og mye mer.

Neslekremla tilbyr gratis soppkontroll fra kl. 13 – 15 (16).

Følgende produsenter fra Biologisk – dynamisk Forening deltar også på markedet:

Jønsi Gard

Sørgarden

Bergsmyrene Gård

La humla suse sprer kunnskap om humlene, og barna kan lære å melke ku.

Kos deg på økomarkedet og ellers i året kan du handle mye av dette i Bondens butikk.

Økologiske grønnsaker

Økologiske grønnsaker

Dyre gård

Epledag hos Bondens Butikk

Mathallen har eple som månedens råvære i september.

Fredag 5. september kommer Hans Olav Bjerketvedt fra Dyre gård med nyplukkede økologiske epler og nypresset eplemost til Bondens Butikk.

Kom innom fra kl. 10.00 for smaksprøver av eplemost og informasjon om epler og økologisk produksjon. Det blir også salg av nyplukkede økologiske epler og eplemost.

Om Dyre Gård
Dyre gård ligger i Rygge kommune vestvendt ned mot sjøen på solsiden av Oslofjorden som gjør at eplene får optimale temperatur, lys og solforhold i modningsprosessen. Dette gir en perfekt balanse mellom syre og sukkerinnhold og dermed en utsøkt aroma og kvalitet. Eplene dyrkes frem økologisk uten bruk av kunstgjødsel og unaturlige plantevernmidler. Dyre gård er en av 22 eiere i Bondens Butikk som leverer ferske varer direkte til Bondens Butikk. Velkommen til en smak av norske økologiske epler.

Dyre

Brimisæter1

Jaktmat til nytte og glede

I dag startet den store reinsdyrjakta, men mange jegere er fortsatt i planleggingsfasen for den store høstjakta. Reinsdyr, elg, hjort, bever, fugl og andre ville dyr lever farlig utover høsten. De gode opplevelsene med å vente, traske, lytte og møtes til gode måltider rundt bålet eller lange kvelder i hytta ligger fremfor deg.

Det er nå du må sikre deg de gode bitene og råvarene for å trylle frem de enkle, men smakfulle rettene til jaktvenner og ikke minst deg selv.

I Bondens butikk kan vi hjelpe deg med å sette sammen den gode matpakka alt etter hvor langt du må traske. Til bålmat foreslår vi tørrsalta bacon fra Haugen gardsmat,  tørka reinlår fra Fjellvilt og økologisk fenalår av villsau fra Villsaukongen. For å spisse det hele drar du frem Sæterost og lagret spekeskinke fra Brimi sæter. Vårt økologiske flatbrød fra Hemsedal med skikkelig smør og rømme fra Avdem gardsysteri er tilbehør som fyller opp og gir deg energi til å holde ut dagen. Til drikke foreslår vi Eplesirup fra Innigo som du blander ut med vann.

baal

Når kvelden kommer skal det nytes, skrytes og imponeres. På Øvre Bergdølmo gård i Heidal lages det smakfulle elgkarbonader, med rørt tyttebær fra EventyrSmak og Ariell økologiske poteter fra Sande i Vestfold har du et enkelt og godt måltid. Men jakta har flere dager, da vil vi blanta annet foreslå langtidstekt svinenakke fra Haugen gardsmat. Legg svinenakken i en leirgryte med vann og oppkutta løk, kålrot, sellerirot og gulrot. La den stå på svak varme i ovnen når du drar ut om morgenen. Når dere kommer kommer hjem er maten klar. Dra kjøttet fra hverandre og legg det i et hamburgerbrød med rømmedressing av Avdemrømme og urter fra Aukrust. Drikke til dette anbefaler vi Mjødurtsaft fra EventyrSmak.

Trenger du flere råd, ringer du butikksjefen 91848344.

Lykke til i jakta.