Avdem

Høstens takketale

Hva er vel ikke bedre matglede å kunne nyte av markens grøde, fjellets uttak og skogens jaktsesong og nyte norske småskalaprodusenters innsats.

Nå kommer produsentene ofte med ferske varer til bondens butikk.

Morten har kommet med årets nyplukkede sopp som har blitt tørket eller laget til soppsoya. Thomas i Heidal slakter sauen sin på det mobile slakteriet som kommer til gården og Thomas har gode kontakter som gjør at han skaffe hjort, elg, rein og det jegerne kan ta ut av naturen. Mari og Per har plukket epler innimellom fjøsstell og laget geleer og eplemost inn i de sene nattetimer, Åkerøeplene har fått en fantastisk aroma i år. Caroline løp over skog og hei i våres og plukket granskudd, til det har hun laget granskuddgele og huldredråper. Åse styrer Avdem gardsysteri i Lesja der produktporteføljen får stadig nye utmerkkelser, sist nå er det smøret og rømmen som har fått Spesialitets merket for unik smak. Odd og Kristine i Flåm utvikler stadig nye produkter for Haugen gardsmat og mottar hyllest fra deres hjemmelagde kjøttboller og tørrsalta bacon.

Sånn kan vi fortsette og fremheve de gode produsentene som bruker høsten til å produsere og bringe de gode varene til Bondens butikk.

Caroline lehmann

Brimisæter1

Jaktmat til nytte og glede

I dag startet den store reinsdyrjakta, men mange jegere er fortsatt i planleggingsfasen for den store høstjakta. Reinsdyr, elg, hjort, bever, fugl og andre ville dyr lever farlig utover høsten. De gode opplevelsene med å vente, traske, lytte og møtes til gode måltider rundt bålet eller lange kvelder i hytta ligger fremfor deg.

Det er nå du må sikre deg de gode bitene og råvarene for å trylle frem de enkle, men smakfulle rettene til jaktvenner og ikke minst deg selv.

I Bondens butikk kan vi hjelpe deg med å sette sammen den gode matpakka alt etter hvor langt du må traske. Til bålmat foreslår vi tørrsalta bacon fra Haugen gardsmat,  tørka reinlår fra Fjellvilt og økologisk fenalår av villsau fra Villsaukongen. For å spisse det hele drar du frem Sæterost og lagret spekeskinke fra Brimi sæter. Vårt økologiske flatbrød fra Hemsedal med skikkelig smør og rømme fra Avdem gardsysteri er tilbehør som fyller opp og gir deg energi til å holde ut dagen. Til drikke foreslår vi Eplesirup fra Innigo som du blander ut med vann.

baal

Når kvelden kommer skal det nytes, skrytes og imponeres. På Øvre Bergdølmo gård i Heidal lages det smakfulle elgkarbonader, med rørt tyttebær fra EventyrSmak og Ariell økologiske poteter fra Sande i Vestfold har du et enkelt og godt måltid. Men jakta har flere dager, da vil vi blanta annet foreslå langtidstekt svinenakke fra Haugen gardsmat. Legg svinenakken i en leirgryte med vann og oppkutta løk, kålrot, sellerirot og gulrot. La den stå på svak varme i ovnen når du drar ut om morgenen. Når dere kommer kommer hjem er maten klar. Dra kjøttet fra hverandre og legg det i et hamburgerbrød med rømmedressing av Avdemrømme og urter fra Aukrust. Drikke til dette anbefaler vi Mjødurtsaft fra EventyrSmak.

Trenger du flere råd, ringer du butikksjefen 91848344.

Lykke til i jakta.