Foto: Carl Martin Nordby NTB

Økologisk honning fra Røisilien

Ved Minnesund, en times tid nord for Oslo svermer det tusenvis av bier som gir deg økologisk honning. Det er Ingeärd og Juul som driver småbruket Røisilien.

Honning er det produkt honningbiene fremstiller av søte safter fra levende planter og plantedeler, omdanner og lagrer i bikuben. Nektaren produseres av plantene. Biene lokkes til blomstene og hjelper dermed til med pollinering (bestøvning).

Birøktere tilsetter ingenting og trenger ikke konservere honningen. Alt er gjort ferdig av biene. Birøkterne bare steller så godt som mulig med biene, slik at de får mulighet til å finne og lage den beste honningen.

Men er ikke all honning økologisk og hvordan kan du kontrollere at biene ikke svermer på konvensjonelt område er det mange som stiller lurer på. Norsk honning holder en svært høy kvalitet fordi norske birøktere har bestemt seg for ikke å bruke pesticider til behandling av bier. Dette er et stort problem i de fleste andre land, da det gir restsubstans i voks og honning. Det må innhentes skriftlig forsikring om at det ikke sprøytes i skog og kraftlinjer i nærheten av bigården. Bringebær er en viktig trekkplante til sommerhonningen. Bikuber som skal gi økologisk honning får ikke stå i nærheten av dyrkede bringebær som sprøytes.

Røisilien har utviklet varianter av honning til ulike bruksområder. Honningsennep er perfekt til og gni inn svinestek eller svinenakke for marinering. Honning med hasselnøtter eller valnøtter er en god partner til osten. Honning med kanel er nydelig på grøt eller i teen. Honning med propolis en følgesvenn i varm melk når nesa renner og halsen er er full av torner. Er du slapp i kroppen tar du en skje med Honning med reinrot som kvikker opp tilværelsen. Så har vi den populære Honning med ingefær som er alle jenters gode te partner.

Basis for alle variantene er Sommerhonning og Lynghonning. I en effektiv måned om våren når villbringebæra blomstrer er det Sommerhonning som skaffes, den er mild på smak og har en anelse bringebærsmak. Når bringebæra er avblomstret går bietrekket i lyngen og vi får Lynghonningen. Den er kraftigere på smak og mørkere på farge.

img_0812_liggende-web

varm epledrikk

Varm deg selv eller en du er glad i

I det stadig skiftende været som er for tiden er det lett for å bli litt uggen. Da er det tid for å pleie helsa med noe varmt, enten deg selv eller hva med å hjelpe en kjær venn eller kollega som hoster og harker.

I Bondens butikk har vi flere enkelt råvarer som er godt alene eller en kombinasjon med flere. Her finner du noen forslag til gode varme drikker som som vi vil anbefale.

Varm blåbærsaft: En enkel oppskrift som smaker godt, lindrer og gir styrke er varm blåbærsaft. På Søndre Bjerkerud gård plukker de blåbær i skogen rett ovenfor gården. Blåbæra blir presset og saften fylles på flasker. Vi har både uskret og sukret utgave av blåbærsaften. Blåbær er svært rike på flavanoider som er et antioksidant. Blåbær er faktisk blant fem på topp over matvarer med mye antioksidanter. I tillegg sies det at ekstrakter fra blåbær kan forsinke aldringsprosessen og gjøre hjernen klarere. Det finnes også studier som viser at bæret kan motvirke kreft og senke innholdet av kolesterol i blodet (kilde: frukt.no)

Varm epledrikk med honning: Du trenger 0,7 l eplemost (gjerne en søt variant feks Eplekyss med Discovery), saft og skall av 1 appelsin, saft og skall av 1 sitron, 1 ts kardemommekjerner, 3 nellikspiker. Alt helles i en kjele og varmes til kokepunktet, la det deretter trekke ca 15 min på svak varme, sil av krydrene og tilsett 2 ss lynghonning fra Røislien. Nydelig epledrikk drikk til kalde vinterdager.

Myntete med ingefærhonnning: Kok opp vann og hell i en kopp, tilsett Grønnmynte fra Nordigard Aukrust og la det trekke i 10 minutter. Sil av bladene og tilsett 2 ts Honning med ingefær Røisilien.

Honningkjærlighet: Røislien sin Honningkjærlighet på pinne er en sikker vinner til en du er glad i. Den er perfekt til å røre med i teen eller rett slett å suge på.

varm epledrikk