Nils Tony i teltet

Buorro beaivi

Gratulerer med dagen, kjære samefolk.

I Bondens butikk markerer vi dagen med besøk. Vi har to leverandører av reinkjøtt, Saltfjell reinprodukter og Fjellvilt fra Røros. Vi får besøk av Nils Tony fra Fjellvilt. Da skal du få smake på det sunne og gode kjøttet som er så lett å tilberede.

Samene bruker alt på reinen slik at ingenting går til spille. Reinkjøttet kokes for det meste som i Bidos og reinsdyrbuljong, steking brukes for eksempel tillaging av finnbiff. For å konservere kjøttet bruker de tørking og røyking som de beste metodene.

I Bondens butikk har vi ulike stykninger av rein. Alt fra indre- og ytrefilet, steik, mørbrad, marg- og kraftbein, røkt reintunge og ikke minst tørka rein lår og ulike spekepølser. Her har du en oppskrift på Bidos til fredagens kveldskos.

Bidos

4 porsjoner

1 kg reinsdyrkjøtt i små biter
1 1/2 liter kokende vann
1 1/2 ts salt

Saus:
4 ss smør
5 ss hvetemel
1 liter kraft
ca 800 g poteter i terninger
1 løk i små biter
1/2 ts pepper

Kok opp vann og salt, og tilsett kjøttet. Dette kokes opp og skummes godt. Kok kjøttet under lokk ved svak varme i 30 minutter. Brun smør og mel til saus. Spe med kjøttkraften. Skrell poteter og løk, skjær alt opp i terninger og legg det i sausen sammen med kjøttet. La det koke til potetene er møre. Smak til med salt og pepper.