utegris3

Med krøll på halen :)

Utegående griser lever lenger og har det godt. De får være noen ordentlige griser og da lager de krøll på halen.

Med mye bruk av energi til å rote i jorda, løpe over enga og kose med de andre da må de spise mye. Muskelaturen får jobbe hele tiden. De leter etter de gode smakelige røttene og smasker det i seg. Når bonden Thomas står ved gjerdet og roper på dem tar de rennafart og løper tvers over jordet de har snudd med trynet sitt flere ganger. De er glade og trives tydelig i et naturlig element.

Når livet skal avsluttes for disse herlige skapningene, så tusler de rolig inn på det mobile slakteriet som kommer på gården, ikke noe stress. Da blir det mat med lite krøll.

Med denne produksjonen kommer det godt kjøtt. Det fikk Thomas bekreftet under Norgesmesterskapet i kjøttfag. Spekeskinka fra Øvre Bergdølmo ble kåret til Norges beste spekeskinke og slo ut de store industriprodusentene. Dette er en smak som du bare må prøve.

utegris

Nils Tony i teltet

Buorro beaivi

Gratulerer med dagen, kjære samefolk.

I Bondens butikk markerer vi dagen med besøk. Vi har to leverandører av reinkjøtt, Saltfjell reinprodukter og Fjellvilt fra Røros. Vi får besøk av Nils Tony fra Fjellvilt. Da skal du få smake på det sunne og gode kjøttet som er så lett å tilberede.

Samene bruker alt på reinen slik at ingenting går til spille. Reinkjøttet kokes for det meste som i Bidos og reinsdyrbuljong, steking brukes for eksempel tillaging av finnbiff. For å konservere kjøttet bruker de tørking og røyking som de beste metodene.

I Bondens butikk har vi ulike stykninger av rein. Alt fra indre- og ytrefilet, steik, mørbrad, marg- og kraftbein, røkt reintunge og ikke minst tørka rein lår og ulike spekepølser. Her har du en oppskrift på Bidos til fredagens kveldskos.

Bidos

4 porsjoner

1 kg reinsdyrkjøtt i små biter
1 1/2 liter kokende vann
1 1/2 ts salt

Saus:
4 ss smør
5 ss hvetemel
1 liter kraft
ca 800 g poteter i terninger
1 løk i små biter
1/2 ts pepper

Kok opp vann og salt, og tilsett kjøttet. Dette kokes opp og skummes godt. Kok kjøttet under lokk ved svak varme i 30 minutter. Brun smør og mel til saus. Spe med kjøttkraften. Skrell poteter og løk, skjær alt opp i terninger og legg det i sausen sammen med kjøttet. La det koke til potetene er møre. Smak til med salt og pepper.