heidal-2

Fenalår til påske

Vi har lenge hevdet at vi er en butikk med meget godt utvalg av norsk spekemat og det står vi ved fortsatt. Her skal vi se litt på fenalår som er  en god følgesvenn til påske.

Fenalår er en norsk matskatt med lange tradisjoner som er beskyttet ved lov. Det vil si at det er bare norske produsenter som kan omsette Fenalår.

Fenalår blir laget av fortrinnsvis lam, men også sau, kje eller geit. I Bondens butikk har vi lår av reinsdyr som er laget på samme måte. Det saltes og tørkes. Det vanligste i dag er å bruke såkalt klimarom, men feks på gården Øvre Bergdølmo i Heidal blir de lufttørket i fjelluft på det tradisjonelle stabburet. De blir båret inn og ut med lidenskap og kjærlighet til ekte mat.

Akkurat nå har vi fenalår av lam fra dalasau fra Heidal, fenalår av sognelam fra Haugen gardsmat, fenalår av økologisk villsau fra Villsaukongen i Romsdalen og vårt sagnomsuste og sjeldne hele reinlår.

Når du kommer hjem med et helt fenalår bør du oppbevare det luftig i en tøypose, bruk gjerne et putevar.

Til fenalår anbefaler vi at det serveres flatbrød fra Bakke gård, lefse fra Hemsedal, rømme fra Avdem, smør fra Eiker gårdsysteri og litt rognebærgele fra Hemlaga på Næs. Til drikke ville vi gå for en syrlig eplemost og da er det eplesorten Aroma som passer. Der har vi både Innigo fra Hardanger og Dyre gård ved Rygge som har disse i sitt sortiment. Alt dette tilbys i Bondens butikk, både i Mathallen i Oslo og i Sandvika storsenter.

heidal-2

moster

Most av frukt med skjønnhetsfeil

Frukt fra Hardanger blir tatt vare på gjennom most fra Innigo. Innigo handler om det som er under skallet og ikke nødvendigvis det som er utenpå.  Innigo redder så mange tonn med frukt de klarer av nydelig frukt, for å lage fruktmoster med prima smak til deg.

Frukt fra Hardanger er viden kjent for de gode vekstforholdene med sol, varme og godt jordsmonn. I Hardanger dyrkes epler, pærer, plommer og moreller. Innigo reiser rundt i Hardanger og henter frukt som ikke kan selges fordi det er små sprekker eller flekker på frukten. Det kan skyldes hagl eller ytre påvirkning som ikke forringer smaken, bare utseene.

Innigo lager most av det de klarer å få tak i av frukt med skjønnhetsfeil og har navn på produktene som får deg til å trekke på smilebåndet.

Eplekyss er økologisk eplemost. Det presses av sortene Raud Aroma og Discovery. Raud Aroma er syrlig og passer til middagsmat eller lunsjen, Discovery har mer sødme og er god leskedrikk. Pærekjær er most av pærer. Dette er en god følgesvenn til lunsjen. Råtass er den med minst sødme, men mye fyldighet og passer perfekt til fisk. Moredel er innertier når du skal ha et godt alternativ til rødvin og nydelig inntil kjøtt. Skal du lage en bærsaus til desserten er Moredel perfekt for å få frem den gode morellsmaken – smaken av sommer.

Moredel