Rakfisk

Førjulsmat i førjulstria

I førjulstria går det litt kjapt i svingene og man ønsker raske løsninger, men man ønsker smakfulle varer. I Bondens butikk har vi det du trenger.

Rakfisken er den faste følgesvennen i november og desember. Fra Trøsvik gård har vi rakfiskfileter i mild, lagret og vellagret. Ønsker du i butt, hel eller flådd skaffer vi det i løpet av kort tid.  Enkleste å bruke potetlefser fra Hemsedal flatbrødbakeri, smører rakfisken utover og har på Avdemrømme av upastaurisert fløte og legger på litt rødløk. Vips er den middagen ferdig.

Rakfisk

Haugen gardsmat lager noen fantastiske kjøttboller. Lag en tomatsaus av hakkede tomater og basilikum og legg oppi kjøttbollen. varmes i 10-15 minutter, ferdig.

Elgkarbonadene til Heidal går det gjetord om. De er uten melk og hvetemel og smaker virkelig godt. De varmes lett i stekepanne, server middagsperler fra Holli og dampet grønnkål fra Huseby inntil -også må du ha krydret tyttebær. Ferdig på 25 minutter.

Eplemost fra Innigo

aaahhhh, kald frisk eplemost

Sommeren er her med sol og varme dager, og da smaker det godt med kald frisk eplemost.

Bondens butikk har et rikholdig utvalg med kaldt drikke på små flasker. Vi har også store flasker og 3 liters kartong. Ved å ha en 3 liters kartong stående i kjøleskapet har du alltid kald frisk eplemost tilgjengelig.

Vi har eplemost fra ulike eplesorter. Vil du ha en eplemost med mye fylde og sødme anbefaler vi Discovery. Aroma er mer syrlig enn Discovery.

Garden Næs ligger i Røykenvik midt i Hadelands fineste kulturlandskap, som drives av Mari Sangnæs og Per Martinsen. På Næs drives det allsidig – med epler og melkekyr som hovednæring. De er opptatt av gamle tradisjoner, men ønsker samtidig å være kreative og nyskapende når de lager mat. Og tilsetningsstoffer bruker de helst ikke. Det presses rundt 17.000 liter eplemost hvert år. I tillegg lages det mange andre produkter hjemme på kjøkkenet –  som geleer, syltetøy, saft, kaker og gjærbakst.

Eplene blir produsert med så få sprøytinger som mulig. Da brukes nytteinsekter, blant annet rovmidd, som holder skadedyr i sjakk.

Innigo er en annen leverandør av eplemost til Bondens butikk. Hos Innigo handler det om det som er under skallet. Mat med skjønnhetsfeil kastes selvom den er like god inni. Innigo skaper produkter av sekunda varer og med beliggenhet i Hardanger som er et av Norges flotteste fruktfat har de tilgang til store mengder frukt fra profesjonelle fruktdyrkere. Innigo tar vare på frukt som ellers ville bli kastet. Den gode mosten selges i Bondens butikk.

Alle mostene i Bondens butikk er rett og slett most frukt uten noen tilsetninger av noe slag. Ekte frisk god smak av norsk frukt.

lesja

Koldtbord med norsk mat

I bondens butikk har vi et godt tilbud av mat produsert i Norge av norske råvarer hos norske småskalaprodusenter.

I pinsen vil vi foreslå at du lager til et norsk koldtbord. Her kommer enkle tips av råvarer fra Bondens butikk:

Bondens butikk har et godt utvalg av spekemat. Biter av spekeskinke fra Brimi sæter som er modnet i 2 år, spekepølser med storfe og hønsekjøtt fra Galåvolden og Rik Nils en spekepølse av reinkjøtt fra Fjellvilt. Serveres med flatbrød fra EventyrSmak og Rømme fra Avdem.

Kjøttbollene fra Haugen gardsmat er enkelt å bare varme opp i en saus eller bare varme kjapt i stekepanne.

Betaost fra Avdem er en salatost som legges på en frisk salat.

Osteanretning med oster Undredal, Lofoten, Avdem på Lesja og Eiker gårdsysteri. Vi har havrekjeks, rugkjeks og grove snaskebrød fra EventyrSmak. Inntil det serverer du eplegele og bringebærgele fra Hemlaga på Næs.

Egg fra Galåvolden kokes harde og dele i to, legg en teksje med kaviar av rogn fra villfisk fra EventyrSmak.

Dessert til barna gjøres enkelt, Is fra Galåvolden. Tjukkmjølkis med blåbær som toppes med blåbærsirup fra Linnea Finnskogen. Til de voksne anbefaler vi gratinert Berbrie fra Eiker gårdsysteri med Solungesirup fra Linnea Finnskogen.

Til all den gode maten serverer du Eplekyss fra Innigo.

God pinse

lesja