Lam fra Gourmet Lyngen

Nå bugner det av lammekjøtt fra Gourmet Lyngen i Bondens butikk.

På Lyngenhalvøya er beiteområdene unike. Det er fastslått av forskere. Under majestetiske fjell, vannes urter og fjellgress av vannet fra de mange isbreer. I lyse, arktiske sommermåneder går sau, lam og rein på beite her. Fritt, og forholdsvis trygg for rovdyr, mesker de seg av det beste matfat et beitedyr kan få. Bonden har gjort et godt grunnlag for kvalitet. I flere tiår har Lyngenbonden vært opptatt av å ale frem de beste lammene. I løpet av vinteren legges grunnlaget i fjøset ved nøye å velge de beste mordyr til de beste hanndyr, slik at resultatet av bevisste valg, blir lam med stor kjøttfylde og lite fett, – slik forbrukeren vil ha det.

Majestetiske tinder, brevann, ville bekker og fossefall, – gir næring til irrgrønt beitegras stappet med omega-3 fettsyrer. Dette er den daglige kost for Lyngenlam i sommerhalvåret. Lammene vokser raskt på et slikt beite, og slaktes når de kommer ned fra fjellbeitene. Dette blir det kvalitetskjøtt av.

Her er et tips til Lammeskank til 4 personer:
• 4 stk lammeskanker av Lyngenlam
• 1 ts salt
• ½ ts pepper
• 1 ts korianderfrø
• 2 ts frisk, finhakket rød chili

• 1 ss finhakket frisk rosmarin
• 1 ts frisk merian eller oregano
• 1 ss hvetemel
• 1 ss olivenolje
• 1 båt finhakket hvitløk
• 1 stk gulrot i strimler
• 6 stk stilker stilkselleri (stangselleri) i strimler
• 2 ts finhakket løk
• 2 ss balsamicoeddik
• 1 ¾ dl hvitvin
• 2 boks hele hermetiske tomater
• 1 ts grovhakket frisk basilikum eller bladpersille
Slik gjør du
1. Gni kjøttet med salt og pepper. Knus korianderfrøene sammen med finhakket chili og bland med rosmarin og merian. Rull kjøttet i krydderblandingen. Vend til slutt kjøttet i hvetemel.
2. Brun kjøttet over det hele i olje i jerngryte og ta det opp av gryta. Fres gulrot, selleri og løk forsiktig til det er mørt. Tilsett en klype salt og balsamicoeddiken.
3. La dette koke inn til sirup. Hell hvitvin i gryta og la det surre et par minutter. Ha så i hele, hermetiske tomater.
4. Legg lammeskankene tilbake i gryta. Gi alt et oppkok, legg lokk på og sett hele gryta i ovnen på 180 °C og stek i 1 1/2 – 2 timer til kjøttet løsner fra bena.
5. Ta lokket av gryta og la retten stå i ovnen i nok en halvtime. Smak til med salt og pepper. Rør til slutt inn grovhakket basilikum, merian eller bladpersille.
Server retten med kokte poteter, godt brød, ris eller potetpuré.

På Lyngenhalvøya er beiteområdene unike. Det er fastslått av forskere. Under majestetiske fjell, vannes urter og fjellgress av vannet fra de mange isbreer. I lyse, arktiske sommermåneder går sau, lam og rein på beite her. Fritt, og forholdsvis trygg for rovdyr, mesker de seg av det beste matfat et beitedyr kan få. Bonden har gjort et godt grunnlag for kvalitet. I flere tiår har Lyngenbonden vært opptatt av å ale frem de beste lammene. I løpet av vinteren legges grunnlaget i fjøset ved nøye å velge de beste mordyr til de beste hanndyr, slik at resultatet av bevisste valg, blir lam med stor kjøttfylde og lite fett, – slik forbrukeren vil ha det.

Majestetiske tinder, brevann, ville bekker og fossefall, – gir næring til irrgrønt beitegras stappet med omega-3 fettsyrer. Dette er den daglige kost for Lyngenlam i sommerhalvåret. Lammene vokser raskt på et slikt beite, og slaktes når de kommer ned fra fjellbeitene. Dette blir det kvalitetskjøtt av.

lyngen