Økologisk honning fra Røisilien

Ved Minnesund, en times tid nord for Oslo svermer det tusenvis av bier som gir deg økologisk honning. Det er Ingeärd og Juul som driver småbruket Røisilien.

Honning er det produkt honningbiene fremstiller av søte safter fra levende planter og plantedeler, omdanner og lagrer i bikuben. Nektaren produseres av plantene. Biene lokkes til blomstene og hjelper dermed til med pollinering (bestøvning).

Birøktere tilsetter ingenting og trenger ikke konservere honningen. Alt er gjort ferdig av biene. Birøkterne bare steller så godt som mulig med biene, slik at de får mulighet til å finne og lage den beste honningen.

Men er ikke all honning økologisk og hvordan kan du kontrollere at biene ikke svermer på konvensjonelt område er det mange som stiller lurer på. Norsk honning holder en svært høy kvalitet fordi norske birøktere har bestemt seg for ikke å bruke pesticider til behandling av bier. Dette er et stort problem i de fleste andre land, da det gir restsubstans i voks og honning. Det må innhentes skriftlig forsikring om at det ikke sprøytes i skog og kraftlinjer i nærheten av bigården. Bringebær er en viktig trekkplante til sommerhonningen. Bikuber som skal gi økologisk honning får ikke stå i nærheten av dyrkede bringebær som sprøytes.

Røisilien har utviklet varianter av honning til ulike bruksområder. Honningsennep er perfekt til og gni inn svinestek eller svinenakke for marinering. Honning med hasselnøtter eller valnøtter er en god partner til osten. Honning med kanel er nydelig på grøt eller i teen. Honning med propolis en følgesvenn i varm melk når nesa renner og halsen er er full av torner. Er du slapp i kroppen tar du en skje med Honning med reinrot som kvikker opp tilværelsen. Så har vi den populære Honning med ingefær som er alle jenters gode te partner.

Basis for alle variantene er Sommerhonning og Lynghonning. I en effektiv måned om våren når villbringebæra blomstrer er det Sommerhonning som skaffes, den er mild på smak og har en anelse bringebærsmak. Når bringebæra er avblomstret går bietrekket i lyngen og vi får Lynghonningen. Den er kraftigere på smak og mørkere på farge.

img_0812_liggende-web